Vragen over Vitamine D beantwoord

Vitamine D, we hebben er allemaal weleens van gehoord. Maar is Vitamine D wel zo goed als men beweert? Zit Vitamine D niet gewoon in de zon? Kan je zomaar extra Vitamine D slikken en wat zijn de verschillen in Vitamin…

Weiterlesen ...

Über Vitaminedesk

Nur die Top-Marken in Vitaminen und Nahrungsergänzungsmitteln zu finden in der breiten Palette von Vitaminedesk.

Anmelden

Wählen Sie nachstehend über welche Nachrichten Sie gern einen Newsletter erhalten. Klicken Sie dann unten auf 'Anmelden'.

Daher Vitaminedesk.eu

  • das beste
  • die billigsten
  • der schnellste
  • der Größte

Shop sicher und zuverlässig bei Vitaminedesk

 

De Consumentenbond in grote vitamine's onderzoek te kort door de bocht!!!!!

Vrijdag 25 feb. zal de consumentenbond met bijgevoegd persbericht naar buitenkomen. Dit onder de titel "Slik het niet langer". Het persbericht is kritisch over de claims op de verpakkingen van voedingssupplementen. Aanleiding voor het persbericht is de voedingssupplementenspecial in het komende nummer van de Consumentengids.

De Consumentenbond in grote supplementenspecial te kort door de bocht!!!!!

De Consumentenbond heeft verschillende voedingssupplementen vergeleken. Hoewel hun initiatief om zo duidelijkheid te geven aan de consument goed is, is het juist en eerlijk vergelijken van producten niet eenvoudig. De berichtgeving van de Consumentenbond is in een aantal opzichten te kort door de bocht en ongenuanceerd. Producten worden ten onrechte negatief beoordeeld. De consument wordt hierdoor niet juist geïnformeerd, wat wij een kwalijke zaak vinden.

Ieder product heeft een andere samenstelling en dosering. Als je prijs en kwaliteit wilt vergelijken moet je kijken naar de gehele samenstelling en niet alleen naar één actieve stof. Zo bevatten glucosamine preparaten vaak ook andere, ondersteunende ingrediënten die het product duurder maken. Ook de aanpak om algemene aanbevelingen -ook wel Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) genoemd- als norm te stellen voor dosering en producten die meer of minder dan deze hoeveelheid bevatten minpunten te geven is te kort door de bocht. Fabrikanten kunnen namelijk diverse redenen hebben om een andere dosering te kiezen. Het is maar net wat de fabrikant met zijn product voor ogen heeft.

Een fabrikanten kan kiezen voor een lagere dosering dan de ADH indien het voedingssupplement is bedoeld als aanvulling en een deel van de ADH van voedingsstoffen ook uit voeding betrokken wordt. Soms kiest een fabrikant een hogere dosering dan de ADH omdat het product bedoeld is om een bepaald gezondheidseffect te bewerkstellingen of omdat een doelgroep een hogere behoefte heeft zoals bij zwangere vrouwen. Een effectieve dosering kan daardoor boven de generieke ADH uitkomen. Daarbij komt dat de ADH gebaseerd is op schattingen. De behoefte kan van persoon tot persoon verschillen. De Consumentenbond beoordeelt de producten te strikt op de ADH. Om producten die meer of minder dan de ADH bevatten minpunten te geven, is een te eenzijdige benadering.

Vitamine B12 supplementen bijvoorbeeld, komen op dosering zeer slecht uit de test. Waarom? Omdat de Consumentenbond ook hier vasthoudt aan de ‘heilige ADH’. Maar zoals Jaap Seidell in zijn stuk eerder in de gids al aangeeft, en waarnaar ook Lysette de Groot van de WUR uitgebreid onderzoek heeft gedaan, blijken ouderen B12 uit voeding zeer slecht op te nemen. Een kwart van de ouderen heeft een vitamine B12 tekort, dat met een inname gelijk aan de ADH van vitamine B12 niet opgelost wordt. Bij deze doelgroep zijn veel hogere doseringen dan de ADH nodig om een effect op de bloedspiegel te krijgen. Fabrikanten van supplementen weten dat en spelen daar op in met specifieke producten, die alleen vitamine B12 bevatten, in veel hogere hoeveelheden. Deze zijn speciaal gemaakt voor deze doelgroep met een tekort. Door deze specifieke producten te beoordelen op een dosering van de ADH, laat zien dat men van bovenstaande niet op de hoogte is. En dat is jammer, vooral voor de consument.

Sie sparen alle Punkte? Nur in Vitaminedesk

Über Vitaminedesk

Nur die Top-Marken in Vitaminen und Nahrungsergänzungsmitteln zu finden in der breiten Palette von Vitaminedesk.

Anmelden

Blijf op de hoogte van de laatste aanbiedingen!