Questions answered about Vitamin D

 Vitamin D, we've all heard of that. But is Vitamin D as good as one claims? Does not Vitamin D just sit in the sun? Can you just swallow extra Vitamin D and what are the differences in Vitamin D? The health coun…

Read more...

About Vitaminedesk

Only the top brands in vitamins and nutritional supplements you find in the wide range of Vitaminedesk.

Subscribe

Please select on which news you would like to receive a newsletter. After this, click on "Subscribe" below.

Therefore Vitaminedesk.eu

  • the products
  • the cheapest
  • quick develery
  • best brands

Shop safely and securely at Vitaminedesk

 

Levertraan

Levertraan is een dierlijke olie, gewonnen uit de lever van kabeljauw, schelvis en andere vissen uit de familie van schelvissen (Gadidae). Soms wordt ook de lever van heilbot gebruikt. Het is een vette olie en het bevat jodium, fosfor, en vitamine A en D en is tevens één van de producten met het hoogste gehalte aan omega-3 vetzuren. In vrijwel alle levertraanproducten zijn de niveaus van vitamine A en D die van nature in levertraan aanwezig zijn (en die kunnen fluctueren tussen verschillende charges) aangevuld met extra hoeveelheden van deze vitamines om tot constante (gestandaardiseerde) hoeveelheden vitamine A en D te komen. Ongevitamineerde levertraan (waarbij deze standaardisatie niet heeft plaatsgevonden) is voor zover bekend niet te koop in Nederland of België.

Zuivere levertraan is een kleurloze of lichtgele olie, met een enigszins visachtige maar niet ranzige smaak en geur. Vroeger was er ook een minder zuivere kwaliteit, donkerder, met een ranzige smaak en een geur van rotte vis. Vanwege de soms nogal onaantrekkelijke smaak wordt levertraan tegenwoordig meestal in capsules ingenomen. Ook worden soms smaakstoffen van munt of citrusvruchten toegevoegd.

Omdat levertraan vitaminerijk is, werd het vroeger vaak gegeven aan kinderen vanwege het hoge gehalte aan vitamine D. Daarnaast werd het gebruikt als preventie tegen rachitis, een ziekte die het gevolg is van een tekort aan vitamine D.

Nadat vitamines in het midden van de twintigste eeuw chemisch konden worden geïsoleerd en aan melk en margarine toegevoegd, is de consumptie van levertraan sterk verminderd. Tevens raakte levertraan in de jaren zeventig uit de gratie omdat men het verwarde met walvistraan dat uit de beschermde walvis werd gewonnen. Walvistraan, verkregen door uitkoken van het spekvet van walvissen, diende echter als grondstof voor margarine.

You save all points? Only in Vitaminedesk

About Vitaminedesk

Only the top brands in vitamins and nutritional supplements you find in the wide range of Vitaminedesk.

Subscribe

Blijf op de hoogte van de laatste aanbiedingen!